S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

KONTAKTY

EatGreen
Rovienka 4
98505 Kokava nad Rimavicou
tel: (+421)948 220 435
info(a)eatgreen.sk

NOVINKY

arr3Z palmy až po EKO produktyPalmový list Palma areka (Areca catechu) je starý druh palmy, pestovaný hlavne v juhovýchodnej Ázii.... arr3Využitie cukrovej trstinyCukrová trstina Cukrová trstina   Čo je cukrová trstina? Cukrová trstina (lat. Saccharum...


Využitie cukrovej trstiny

Cukrová trstina

Cukrová trstina

 

Čo je cukrová trstina?

Cukrová trstina (lat. Saccharum officinarum) je viacročná bylina s listami dlhšími ako 2 m, pestovaná predovšetkým pre vysoký obsah cukru.

Plné steblá, vysoké 2 – 4 m, dosahujú priemeru 20 – 80 mm. Dreň je bohatá na sacharózufruktózu a glukózu, ďalej obsahuje tuk, organické kyselinypektínškrob a iné zložky. Rastlina je pôvodná v Novej Guiney. Jej pestovanie bolo najprv zaznamenané v Indii a odtiaľ sa šírilo všetkými smermi. Je to najvýznamnejšia kultúrna tráva; pestuje sa v teplých oblastiach celého sveta, napr. na KubeJáve, v juhovýchodnej Ázii, v Egypte a na južnom pobreží Španielska.

Na výrobu obnoviteľných a ekologických nádob sa používajú nevyužité výlisky . V dnešnom svete sa taktiež používajú ako stavebný materiál, obalový materiál a niektoré papierenské závody ju začali používať ako materiál na výrobu vreckoviek a toaletného papiera.

Od cukrovej trstiny až po ekologické obaly.

 

Cukrová trstina je hlavným zdrojovým materiálom pri výrobe cukru, alebo šťavy z cukrovej trstiny. Pre tento účel je cukrová trstina ťažená a spracovávaná. Zo 100 ton cukrovej trstiny sa získa približne 40 ton cukru a 34 ton hodnotného odpadu, ktorý sa dá ďalej ekologicky spracovať. Namiesto spálenia tohto odpadu sa naša spoločnosť rozhodla tento materiál využiť na výrobu ekologických recyklovateľných obalov.

 

Kroky pri výrobe ekologických nádob z cukrovej trstiny:

  1. Zbytková vláknina cukrovej trstiny sa uskladňuje a navlhčí, aby sa ľahšie odstránili krátke vlákna a zbytkový cukor, ktorý by narušil ďalší proces spracovania.
  2. Materiál je miešaný s vodou, až kým nevznikne hmota podobná kaši.
  3. V tomto kroku sa pridávajú bio- rozložiteľné bielidlá. Je možné, aby sa pridali aj iné prísady, ale pre udržanie produktu 100% ekologického sa naša firma rozhodla už nič nepridávať.
  4. Zmes je nalievaná do foriem, kde sa za pomoci teploty a tlaku lisuje.
  5. Hotovo! Výrobok je pripravený na transport.

 

 

Ekologická udržateľnosť: z prírody späť do prírody

Cukrová trstina je veľmi rýchlo obnovujúca sa rastlina, vďaka ktorej nemusí byť zrúbaný ani jeden strom. Ako vedľajší produkt nepotrebuje, aby sa pestovala na iných územiach na úkor vyťaženia lesa. Cukrová trstina je taktiež výborná alternatíva pre papierenský priemysel, pretože na výrobu papierenských výrobkov sa spotrebuje oveľa menej energie ako na výrobu papiera z dreva.

Po použití produkt jednoducho skončí v koši alebo v najhoršom prípade niekde na zemi. Nie je to žiadny problém, pretože výrobky z cukrovej trstiny sa veľmi rýchlo rozkladajú a následne produkujú hnojivo, ktoré podporuje rast iných rastlín. Cyklus sa tak uzatvára.

Cukrová trstina sa taktiež používa na výrobu paliva, ktoré je veľmi ekologické. Vylúčený oxid uhličitý je len taký veľký, ako vyprodukovala rastlina počas svojho rastu.

.

Špeciálna charakteristika produktov z cukrovej trstiny


  • Veľmi pevné, stabilné a odolné – flexibilita je nízka;
    •  Dobrá znášanlivosť na teplo, vhodné od -25°C do 220°C;
    •  Vode a oleju nepriepustné, sú preto vhodné aj na horúce jedlá s vysokým obsahom oleja;
  • Kompletne rozložiteľné a kompostovateľné.

 

 

Čo je cukrová trstina?

Cukrová trstina (lat. Saccharum officinarum) je viacročná bylina s listami dlhšími ako 2 m, pestovaná predovšetkým pre vysoký obsah cukru.

Plné steblá, vysoké 2 – 4 m, dosahujú priemeru 20 – 80 mm. Dreň je bohatá na sacharózufruktózu a glukózu, ďalej obsahuje tuk, organické kyselinypektínškrob a iné zložky. Rastlina je pôvodná v Novej Guiney. Jej pestovanie bolo najprv zaznamenané v Indii a odtiaľ sa šírilo všetkými smermi. Je to najvýznamnejšia kultúrna tráva; pestuje sa v teplých oblastiach celého sveta, napr. na KubeJáve, v juhovýchodnej Ázii, v Egypte a na južnom pobreží Španielska.

Na výrobu obnoviteľných a ekologických nádob sa používajú nevyužité výlisky . V dnešnom svete sa taktiež používajú ako stavebný materiál, obalový materiál a niektoré papierenské závody ju začali používať ako materiál na výrobu vreckoviek a toaletného papiera.

Od cukrovej trstiny až po ekologické obaly.

 

Cukrová trstina je hlavným zdrojovým materiálom pri výrobe cukru, alebo šťavy z cukrovej trstiny. Pre tento účel je cukrová trstina ťažená a spracovávaná. Zo 100 ton cukrovej trstiny sa získa približne 40 ton cukru a 34 ton hodnotného odpadu, ktorý sa dá ďalej ekologicky spracovať. Namiesto spálenia tohto odpadu sa naša spoločnosť rozhodla tento materiál využiť na výrobu ekologických recyklovateľných obalov.

 

Kroky pri výrobe ekologických nádob z cukrovej trstiny:

  1. Zbytková vláknina cukrovej trstiny sa uskladňuje a navlhčí, aby sa ľahšie odstránili krátke vlákna a zbytkový cukor, ktorý by narušil ďalší proces spracovania.
  2. Materiál je miešaný s vodou, až kým nevznikne hmota podobná kaši.
  3. V tomto kroku sa pridávajú bio- rozložiteľné bielidlá. Je možné, aby sa pridali aj iné prísady, ale pre udržanie produktu 100% ekologického sa naša firma rozhodla už nič nepridávať.
  4. Zmes je nalievaná do foriem, kde sa za pomoci teploty a tlaku lisuje.
  5. Hotovo! Výrobok je pripravený na transport.

 

 

Ekologická udržateľnosť: z prírody späť do prírody

Cukrová trstina je veľmi rýchlo obnovujúca sa rastlina, vďaka ktorej nemusí byť zrúbaný ani jeden strom. Ako vedľajší produkt nepotrebuje, aby sa pestovala na iných územiach na úkor vyťaženia lesa. Cukrová trstina je taktiež výborná alternatíva pre papierenský priemysel, pretože na výrobu papierenských výrobkov sa spotrebuje oveľa menej energie ako na výrobu papiera z dreva.

Po použití produkt jednoducho skončí v koši alebo v najhoršom prípade niekde na zemi. Nie je to žiadny problém, pretože výrobky z cukrovej trstiny sa veľmi rýchlo rozkladajú a následne produkujú hnojivo, ktoré podporuje rast iných rastlín. Cyklus sa tak uzatvára.

Cukrová trstina sa taktiež používa na výrobu paliva, ktoré je veľmi ekologické. Vylúčený oxid uhličitý je len taký veľký, ako vyprodukovala rastlina počas svojho rastu.

.

Špeciálna charakteristika produktov z cukrovej trstiny


  • Veľmi pevné, stabilné a odolné – flexibilita je nízka;
    •  Dobrá znášanlivosť na teplo, vhodné od -25°C do 220°C;
    •  Vode a oleju nepriepustné, sú preto vhodné aj na horúce jedlá s vysokým obsahom oleja;
  • Kompletne rozložiteľné a kompostovateľné.